CZEKOLADOWA MALINKA

Przepis


SKŁADNIKI: (forma 22 x 22 cm)
BISZKOPT
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
200 g czekolady mlecznej
koszyczek malin
KREM
350 g mascarpone
250 ml śmietanki 36%
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
200 g czekolady białej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.
Przestudzony biszkopt posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą na niej ułożyć maliny jedna obok drugiej, biszkopt wstawić do lodówki aby czekolada z malinami stężała.
Krem
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać.
Krem przełożyć na biszkopt z czekoladą oraz malinami. Wierzch ciast ozdobić malinami.
@Rarossa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤