Kruche ciasto z malinami i budyniem

Przepis


SKŁADNIKI:
Ciasto
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 żółtka
pojemniczek malin
Budyń:
1 litr mleka
4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem l
@Beata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤