Szarlotka z bezową pianką

Przepis


Ciasto na formę 25 x 35 cm
mąka krupczatka 400 g
masło 100 g
margaryna 130 g
żółtka z 5 jaj
szczypta soli
bułka tarta do posypania spodu ciasta 2 łyżki
jabłka 2,5 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
białka z 5 jaj
cukier puder 2/3 szklanki lub mniej
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Zimne masło z margaryną, siekam na drobną kostkę, dodaję do mąki z pozostałymi składnikami. Początkowo za pomocą siekacza wyrabiam ciasto w misce, następnie na stolnicy zagniatam na delikatne i elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części z czego mniejszą owijam folią spożywczą, i chłodzę w zamrażarce. Z większej części ciasta wylepiam spód formy, na końcu posypując bułką tartą. Przekładam do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka myję, obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, doprawiam cynamonem, cukrem, i cukrem waniliowym. Odstawiam na parę minut, po czym dokładnie odciskam nadmiar soku. Jabłka układam na cieście, wcześniej oprószonym bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia.
Białka ubijam na sztywno. Partiami dodaję cukier puder, cały czas miksując. Do gęstej i lśniącej piany na koniec dodaję czubatką łyżkę mąki ziemniaczanej i miksuję do połączenia składników. Pianę wykładam na jabłka, wyrównuję. Ścieram na grubych oczkach tarki, pozostałą ilość ciasta.
Szarlotka piecze się w temperaturze 190 C w czasie 40-50 minut, pod koniec kontrolując kolor. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤