Ciasto biszkopt i truskawki

Przepis


Składniki:
biszkopt:
3 jajka,
50 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
pianka:
660 ml śmietanki 30%,
1,5 galaretki truskawkowej,
500 ml gorącej wody.
dodatkowo:
500 g truskawek,
8 herbatników,
1 łyżka cukru trzcinowego Symbio.


Treść przepisu:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

pianka: na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤