Sernik na zimno z truskawkami na herbatnikach maślanych

Przepis


SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm)

sernik z truskawkami
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
600g twarogu z wiaderka
2/3 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
125 g miękkiego masła
250 g herbatników maślanych
250 g truskawek
2 galaretki truskawkowe


PRZYGOTOWANIE

herbatniki
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Ser, masło, cukry i żółtka miksujemy przez kilka minut na gładką masę (u mnie w malakserze).
truskawki
Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Pyszny sernik bez pieczenia gotowy.

Smacznego :)

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤