Ciasteczka budyniowe z wanilią

Przepis


Składniki:


2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag
1 szklanka cukru kryształu
2 laski wanilii
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
4 łyżki mleka


Dodatkowo:

cukier puder do posypania


1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek.

2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.

3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem.

Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤