Torcik truskawkowy z Oreo

Przepis



200 g białej czekolady
2 czubate łyżeczki żelatyny + ok 70 ml wody do ich rozpuszczenia
ok 800 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
400 g kremówki (śmietana 30 lub 36% – musi być schłodzona w lodówce przynajmniej na 2 godziny przed ubijaniem, lub pół godziny w zamrażalce)
1 ser mascarpone (250g)
2 paczki ciasteczek oreo (w całości, z kremem – lub inne ulubione) ok 300 g
100 g miękkiego masła


Krok 1

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia.


Krok 2

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam. Truskawki pozbawiam szypułek i miksuję. Mus podgrzewam (nie gotuję) i wsypuję galaretki w proszku. po wymieszaniu odstawiam.


Krok 3

Całe ciastka miksuję, dodaję miękkie masło i miksuję ponownie. Wykładam do tortownicy i dokładnie ugniatam.


Krok 4

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję mascarpone i mieszam. Cały czas mieszając dodaję roztopioną czekoladę. Żelatynę mieszam z 2 łyżkami masy i później całość wlewam do masy. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.


Krok 5

Wylewam mus z truskawek i ponownie wstawiam do lodówki.
@Angelika
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤