Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami

Przepis


Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki mleka
szczypta soli

lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 krople ekstraktu migdałowego
odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty

10 prażonych migdałów do oprószenia



Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę do chleba wyłożoną papierem pergaminowym.
Wszystkie składniki suche zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia.

Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤