Pleśniak z wiśniami

Przepis


Składniki na blachę o wymiarach 35 x 45 cm , polecam użycie mniejszej blachy ciasto będzie nieco wyższe. :

mąka 500 g
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g lub płynny ekstrakt 1 łyżeczka
kakao 2 kopiaste łyżeczki
masło 250 g, lub masło 240 g i smalec 3 łyżeczki- smalec nada kruchości
jajka 6 dużych L
wiśnie drążone około 700 g ( o tej porze roku użyłam wiśni z kompotu czyli dwa słoiki po 730 g, same owoce 360 g x 2)
kisiel wiśniowy
cukier puder 2 łyżki + łyżeczka do oprószenia
szczypta soli
Mąkę przesiać na blat lub stolnicę.
Dodać cukier, cukier waniliowy, masło, posiekać.
Starannie oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mąki, białka umieścić w misce z szczyptą soli, i cukrem pudrem.
Zagnieść ciasto, może być bardzo sypkie ( moje takie było z uwagi na mniejszą ilość tłuszczu dlatego proponuje zwiększyć do 250 g masła i więcej na taką ilość mąki, można dodać też łyżkę śmietany lub smalcu dodatkowy tłuszcz spowoduje, że ciasto nie straci na kruchości ).
Podzielić na dwie równe części do jednej dodać kakao, zagnieść.
Jeśli konsystencja waszego ciasta jest taka że da się je zlepić w kulę, należy owinąć je folią spożywczą, umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.
Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki, połowę jasnego i połowę ciemnego ciasta. Na ciasto ułożyć odsączone wiśnie, lub inne owoce.
Białka ubić na sztywna pianę z cukrem pudrem, szczyptą soli, pod koniec dodać kisiel ( suchy proszek).
Wyłożyć na owoce, zetrzeć pozostałe ciasto.
Pieczenie na 190 C 40-50 minut.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤