Jogurtowe mango

Przepis


Biszkopt kakaowy tortownica 24 cm

jajka 3
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska)
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,następnie po jednym żółtku. Składniki sypkie przesiać przez sito, dodać, delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków nie natłuszczać) Piec 180 do 30 minut ( do suchego patyczka).

Masa jogurtowa

jogurt naturalny typu grecki 800 g
cukier puder 100 g
sok z cytryny lub limonki 4 łyżki
galaretka *
żelatyna *

Mus z mango

mango dojrzałe 1
galaretka *
żelatyna *
ponadto : biała czekolada
galaretka wystudzona* na 800 ml wody rozpuścić 2 galaretki o smaku cytrynowym wg zaleceń na opakowaniu : 300 ml gotowej galaretki dodać do musu mango, 500 ml do masy jogurtowej.

żelatyna wystudzona * 4 łyżeczki rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, mniejszą połowę, dodać do musu, pozostałą ilość do masy jogurtowej.

Jogurt naturalny połączyć z cukrem pudrem, sokiem, galaretką i żelatyną. Składniki dokładnie połączyć. Przelać na schłodzony biszkopt za pomocą chochelki ( tortownicę można uszczelnić folią, początkowo masa jogurtowa będzie rzadka). Miąższ z mango, rozdrobnić za pomocą blendera na puree. Połączyć z galaretką i żelatyną. Mus nakładać delikatnie łyżeczką. Schłodzić całą noc w lodówce, w niej przechowywać deser.

Przed podaniem z białej czekolady robić wiórki czekoladowe.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤