Galaretkowiec - przepis na bardzo tanie ciasto.

Przepis


Przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę około 25x35 cm

Składniki na biszkopt:
5 jaj
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cały czas ucierając cukier, następnie żółtka (jedno po drugim), dopiero na końcu przesiane mąki ale też stopniowo. W biszkopcie chodzi o precyzje, wszystko musi być ucierane bardzo powoli, dokładnie, bez przerwy. Jeżeli już zaczynamy ciasto - nie odchodzimy od niego.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w NAGRZANYM piekarniku do 160 stopni (grzałka góra dół) przez 25-30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od brzegów, i jest ładnie przyrumienione. Piekarnik otwieramy, wyciągamy ciasto w blaszce, rzucamy z około 50-60 cm na podłogę (ja rozkładam koc) i wkładamy znów do piekarnika. Pozostawiamy uchylone drzwiczki, i powoli ciasto samo stygnie..

Chłodny przekroić na pół - poziomo.

Masa galaretkowa:
Składniki:

0,5 l jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
5 galaretek owocowych - 3 o różnym smaku i 2 o jednym smaku.
Wykonanie:
3 galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, jednak zmniejszając o pół szklanki proporcję wody każdej porcji. Każdą przygotować osobno - w osobnym naczyniu. W takim z którego galaretka ładnie wyskoczy po stężeniu. Tę czynność można zrobić jako pierwszą, jeszcze przed pieczeniem biszkoptu. Kiedy galaretka jest sztywna pokroić ją drobno.

Dwie pozostałe galaretki przygotować na dwie szklanki wody - kiedy zaczną tężeć połączyć masę z jogurtem. Do masy jogurtowej dodać galaretkę w kostce i dokładnie połączyć. Odczekać aż masa nie będzie zbyt lejąca (jeżeli jeszcze jest). Przełożyć masą biszkopt.

Smacznego!

@Ka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤