Czekoladowy Milky Way z truskawkami

Przepis


Składniki:
biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu/octu
szczypta soli

masa truskawkowa
300 g truskawek
0,5 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe

masa Milky Way
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła roztopionego
2 opakowania cukru waniliowego
4 szklanki mleka w proszku

Do dekoracji kuleczki czekoladowe (albo wiórki czekoladowe)

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
biszkopt:

białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki.

masa truskawkowa:
Truskawki blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z truskawkami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa. Jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na dony placek, wyrównując.

masa Milky Way:
Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi kuleczkami. Schłodzić ok 1h.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤