Sernik Wiedeński - idealny.

Przepis


Składniki na ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 czubata łyżka smalcu
1 jajo
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
Wyżej wymienione składniki wyłożyć do naczynia, po czym dokładnie zagnieść. Wyłożyć na suchą blaszkę, bez żadnego podkładu typu papier do pieczenia. Ciasto rozłożyć również na bokach blaszki, robiąc w ten sposób dobry podkład pod masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera (lepiej pełnotłustego)
1 kostka 200 g masła
2 szklanki cukru pudru
8 dużych jaj
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku np. pomarańczowego (ulubiony smak)
paczka rodzynek 200 g
Ser zmielić w maszynce dwa razy, można przetrzeć też przez metalowe sitko. Podzielić na dwie podobnej wielkości części. Rodzynki zalać na 10 minut wrzątkiem, odsączyć.
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru do uzyskania puszystości, następnie dodawać ciągle ucierając po łyżce połowę zmielonego sera. Masa musi być gładka.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na białą masę z drugą szklanką cukru pudru i także stale ucierając dodawać łyżka po łyżce drugą połowę sera. Następnie połączyć obie masy, dokładnie. Do masy wkręcić mikserem mąki, oraz olejek.

Ubić na sztywno białka. Do masy serowej najpierw dodać tylko trochę - wmieszać. Następnie dodać resztę i bardzo delikatnie połączyć z masą (by piana nie siadła). Dodać rodzynki.

Masę wylać na przygotowane wcześniej już ciasto kruche. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec na złoty kolor - około 50-60 minut. Sernik może ciut siąść, (taki typ sernika).

Można polać czekoladą, jeżeli ktoś lubi :)
@Ka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤