Muffiny amarantusowe

Przepis


Składniki (8 sztuk):

2 jaja
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
garść rodzynek
garść słonecznika
1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem)
szczypta soli
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej*
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
Jajka roztrzepać widelcem ze słodzidłem, sodą i szczyptą soli. Następnie dodać amarantus, rodzynki, słonecznik i cynamon. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Aby lepiej nakładało się ją do foremek warto jest pomoczyć łyżkę w zimnej wodzie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

*dodatek sody jest opcjonalny, muffiny i tak wyrosną dzięki masie jajecznej, soda tylko i wyłącznie spotęguje ten efekt
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤