Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepis


Dziś zapraszam na bardzo proste ciacho. W smaku podobne do brownie, też wilgotne ale bardziej puszyste. Do ciasta dodałam kawałki gruszki i odrobinę aromatu rumowego. Wyszło pycha, po prostu niebo w gębie a to przecież takie zwykłe ciasto.

składniki:

4 jajka
1,5 szklanki cukru
200 g masła lub margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 kopiaste łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 gruszki
kilka kropel aromatu rumowego

Masło rozpuścić rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać kakao oraz aromat rumowy. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤