Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem

Przepis


Składniki:
300 g startej marchewki
3 jajka
150 g roztopionego masła
250 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej

masa
250 g serka mascarpone
100 g cukru
sok z 1 cytryny
skórka z cytryny

do dekoracji:
orzechy, suszone śliwki i mięta

Wszystkie produkty znajdziecie tutaj


Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-55 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzamy.

Serek mascarpone mieszamy w makutrze z cukrem, dodajemy starką skórkę i sok. Tak przygotowaną masą smarujemy górę ciasta. Dekorujemy, orzechami i śliwkami z miętą :)

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤