Tort kajmakowy

Przepis


Składniki na biszkopt:
12 jaj
200 g cukru
1 cukier waniliowy
200 g maki pszennej
110 g zmielonych migdałów
110 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
2 łyżki likieru amaretto
Krem kajmakowy:
750 g serka mascarpone
400 g śmietany 30%
400 g masy kajmakowej
50 ml amaretto
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
ok. 500 g kwaskowatego dżemu (czarna porzeczka, agrest, morela itp.)*
Do nasączenia:
sok z ½ cytryny
3 łyżki mocnej herbaty
3 łyżki likieru amaretto
3 łyżki rumu
Dekoracja:
75 g płatków migdałowych
200 ml śmietany 30%
130 g masy kajmakowej
1 łyżeczka żelatyny
czekoladowe płatki
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤