Ekspresowa babka dwukolorowa

Przepis


SKŁADNIKI
łatwa babka5 jajek
1 szklanka cukru
200 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżka ciemnego kakao
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem
i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤