Praliny Rafaello bez pieczenia, bezglutenowe, z kaszy jaglanej

Przepis


Składniki:

szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
8 łyżek wiórek kokosowych + do obtoczenia
3 banany
2 łyżki ksylitolu/miodu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
migdały


Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy podprażyć na suchej patelni, przesypać na sito i przepłukać wodą (pozbędziecie się w ten sposób goryczki). Następnie zalać mlekiem, dodać słodzidło i gotować do wchłonięcia całego płynu na małym ogniu.
2. Kiedy kasza będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy wiórki, cynamon, banany, i mieszamy, najpierw chwilę łyżką a następnie jeszcze ciepłą masę blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.
3. Po ostygnięciu formujemy z masy kuleczki, do środka dodajemy migdał z obraną wcześniej skórką, i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
4. Odstawiamy na noc albo na kilka godzin do lodówki i gotowe.

Z podanych proporcji wyszło 29 pralinek.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤