Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą

Przepis


Składniki biszkopt kakaowy:

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
kakao



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, na końcu dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Składniki biszkopt orzechowy:

5 jajek
15 dag zmielonych orzechów
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Białka ubić dodając po1 łyżce cukru. Dodać żółtka i lekko wymieszać, następnie dodajemy zmielone orzechy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - ciągle ubijamy na małych obrotach. Wylewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Składniki masa:

500g serka mascarpone
250 ml śmietany 30 %
200g nutelli
1/2 gorzkiej startej czekolady
śmietan fiks
kakao



Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fiks. W osobnym naczyniu serek mascarpone zmiksować z nutellą i czekoladą. Dodać ubitą śmietanę i dokładanie wymieszać.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa - posypać kakao - ciasto orzechowe - masa - posypać kakao - ciasto ciemne - polewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤