Ciasto czekoladowe z masa karmelowa i prażonym słonecznikiem

Przepis


Ciasto czekoladowe z masa karmelowa i prażonym słonecznikiem\

Składniki:
Biszkopt:
· 5 jajek
· ¾ szklanki mąki
· ¼ szklanki skrobi
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżeczki kakao
· Szczypta soli

Masa:
· Puszka kajmaku
· Kostka masła w temp. pokojowej
· 300g słonecznika
· ½ kostki margaryny
· Łyżka cukru pudru

Polewa:
· 2 czekolady mleczne
· ½ kostki masła

Dodatkowo:
· Herbatniki
· wódka

Wykonanie:
1. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Białka ubij z sola na sztywna pianę, pod koniec dodaj cukier i ubij na sztywno. Do piany dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną i przełóż na duża blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25min.
2. Do rondla przełóż margarynę. Rozpuść ją po czym dodaj cukier puder i wsyp słonecznik. Upraż go na złoto i zostaw do ostygnięcia.
3. Masło z kajmakiem ubij na jednolita masę. Dodaj do niej uprażony słonecznik. Masę przełóż na wystudzony biszkopt.
4. Na masie wyłóż herbatniki, każdy namocz lekko w alkoholu.
5. Czekolady z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Odstaw do lodówki aby stężało.
@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤