Domowy knoppers

Przepis


Masa mleczna:
175 g miękkiego masła
1/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka w proszku

Masa kakaowa:
100 g masła
160 g Nutelli
1 łyżka kakao (dałam więcej Nutelli)
100 g orzechów laskowych

Dodatkowo:
3 suche wafle tortowe (23x29 cm)
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej (dałam mleczną)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masa mleczna: W małym garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy cukier i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło, przy pomocy miksera, ubijamy na jasną gładką masę. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzone mleko, za każdym razem dokładnie miksując (to ważne, żeby nie dodać mleka na raz - masa może się zważyć). Dodajemy mleko w proszku i krótko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok.

2. Masa kakaowa: Orzechy bardzo drobno siekamy. Masło ucieramy razem z Nutellą i kakao na gładką masę. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Składanie: Na desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy kolejny blat i smarujemy go mleczną masą. Przykrywamy ostatnim blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać :) Smacznego! :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤