sernik z orzechami w karmelu

Przepis


Spód:
170 gramów ciasteczek typu petitki
90 gramów roztopionego masła
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
6 jaj
150 gramów stopionego, schłodzonego masła

masa orzechowa:
250 gramów średnio posiekanych włoskich orzechów
5 łyżek miodu
180 gramów cukru (optymalnie brązowego)
150 gramów masła

Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.

Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg ucieramy z cukrami i żółtkami, dodajemy masło i budyń, ucieramy.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Masa orzechowa.
W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.


Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤