Torcik walentynkowy

Przepis


Składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki tortowej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
szczypta soli
6 łyżek wody

Białka ubij na sztywno z 6 łyżkami wody i z solą.
Cały czas ubijając dodawaj cukier. Powoli dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 25 minut w 170 stopniach.

I warstwa:

1/2 l soku z czarnej pożeczki
1 budyń śmietankowy

Budyń przygotuj jak na opakowaniu używając do tego soku (nie dodawaj cukru) Przestudź.

II warstwa:

1/2 l śmietanki kremowej
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuść w 3/4 szkl gorącej wody i odstaw.
Śmietankę ubij na sztywno i cały czas ubijają dodawaj tężejącą galaretkę.

PLUS:

1 galaretka wiśniowa
opakowanie biszkoptów
cukier puder do posypania,choć to nie konieczne

Galaretkę rozpuść wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw by stężała.
Ciasto przekrój na pół. N wierzchniej warstwie foremkami do ciastek powycinaj serca.
Na ciasto wyłóż czerwony budyń,a na budyniu biszkopty i rozsmaruj na nich ubitą śmietanę.
Wylej tężejącą galaretkę a na to wierzch placka.
Całość możesz posypać cukrem pudrem.
@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤