Ekspresowy piernik z polewą czekoladową

Przepis


SKŁADNIKI (przepis na keksówkę)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typu 450
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody
200g powideł śliwkowych

Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g masła


PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.

Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy
pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia
i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik.



Pyszny i łatwy piernik gotowy :)
Smacznego !
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤