Szarlotka

źródło inspiracji: http://madebymomandson.pl/wp/?p=2383

Przepis


Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki
1,5 kostki margaryny lub masła
220 g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek

Składniki na ciasto wsypujemy do misy.
Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta
a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki.

Pianka kokosowa:

6 białek
220 g cukru kryształu
100 g wiórków kokosowych
300 ml kwaśnej śmietany 18%

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle ubijając dodajemy cukier.
Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy kokos, lekko mieszamy.
Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek.

Dodatkowo:

4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste)
1-2 łyżki cukru kryształu
cynamon (jeśli lubicie)

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

Wykonanie:

Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy.
Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.
Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką,
dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50-60 minut.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤