Sernik na zimno z truskawkami

Przepis


Składniki:
1 kg sera mielonego w wiaderku
250 serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
około 400 g truskawek kaszubskich
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
3,5-4 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do dużej miski przekładamy ser,dodajemy mascarpone,cukier puder i nasiona wanilii.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Gotową masę serową wylewamy na biszkopty.Wstawiamy do lodówki na około godzinę,aż masa stężeje.Galaretki dodajemy do 750 ml gorącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do ostygnięcia.Na zastygniętej masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki.Całość zalewamy ostudzoną galaretką.Wstawiamy do lodówki.
Inspiracja: Mój własny przepis.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤