Tradycyjny keks

Przepis


* przepis pochodzi z książki „Ciasta na każdą okazję”

Składniki na 2 średniej wielkości keksówki:

100g rodzynek
50ml rumu
300g suszonych owoców (u mnie daktyle, morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa)
150g orzechów włoskich
250g miękkiego niesolonego masła
300g drobnego cukru do wypieków
16g cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jajka
1/4 szklanki mleka
500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową.

Rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź i zalej rumem. Po około 30 minutach odcedź je, ale zachowaj rum. Odstaw.

Duże suszone owoce jak figi, morele, czy daktyle również sparz wrzątkiem, po czym odcedź i posiekaj grubo.

Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły i posiekaj.

Wszystkie bakalie wymieszaj i oprósz mąką.

Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego.

Do masy maślano-jajecznej dodaj zimne mleko oraz rum pozostały po namaczaniu rodzynek. Wymieszaj.

Dodawaj stopniowo mąkę, miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie oprószone mąką bakalie.

Masę przełóż do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą keksówek, wypełniając je do około 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.

Ostudzone keksy owiń czystymi ściereczkami, a później folią spożywczą i odłóż w chłodne, suche miejsce, by dojrzały. Najlepsze są po dwóch, trzech dniach.

Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤