Słodkie chlebki z twarożkiem

Przepis


Z podanych niżej składników wyszło mi 10 sporych sztuk

CIASTO DROŻDŻOWE:
1kg mąki pszennej
50g drożdży świeżych
200g cukru
4 jajka wielkość M
300ml mleka
130g masła
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie wsypujemy mąkę,sól,wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec wlewamy masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok.45min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy na stolnicę i formujemy długi wałek. Wałek dzielimy na 10 równych części. Każdą część wałkujemy na mały prostokąt nakładamy farsz i zwijamy jak naleśnik. Brzegi zawijamy pod spód. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni funkcja góra-dół przez 20min.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.

FARSZ TWAROŻKOWY:
450g twarożku widocznego na zdjęciu (wychodzą 3 kubeczki po 150g)
2 łyżki miodu
Twarożek mieszamy z miodem. Miód można pominąć jeżeli nie lubicie za słodkiego farszu.

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej wody
barwnik spożywczy
Cukier puder ucieramy z wodą wylewamy na bułeczki nastęnie dodajemy odrobinę kolorowego barwnika i jeszcze raz dekorujemy bułeczki.

Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤