Szarlotka po królewsku

Przepis


Składniki na blachę o wymiarach 28x24

CIASTO KRUCHE:

600g mąki pszennej
4 jajka wielkości M
200g masła chłodnego
200g cukru
165g serka homogenizowanego
Z powyższych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Blachę smarujemy masłem i każdą część ciasta pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok.15-20min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli macie większą blachę to składniki z pewnością wystarczą z tym,że ciasto wyjdzie trochę cieńsze niż moje.

MUS JABŁKOWY:
1,2k
100g cukru
60g orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
2 galaretki o smaku cytrynwym
Jabłka kroimy w kostkę,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Gotujemy aż jabłka puszczą sok i zrobi się mus. Dodajemy cynamon i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy galaretki,orzechy,odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Ostygnięty mus włożyłam na godzinę do lodówki.

BITA ŚMIETANA:
400ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder.

POLEWA CZEKOLADOWA:
2 łyżki oleju
100g czekolady mlecznej
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kruche ciasto przekładamy na przemian musem a na wierzch dajemy ubitą śmietaną i polewamy czekoladą (czekoladę wylewałam za pomocą łyżki robiąc tzw.wężyk).
Udekorować płatkami migdałowymi i kawałkami orzecha włoskiego.

Smacznego:)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤