Batoniki orzechowe na ciasteczkowym spodzie

Przepis


Składniki na około 12 – 14 batoników:

250g ciasteczek digestive, pokruszonych
115g niesolonego masła, roztopionego
150g drobno posiekanej mlecznej czekolady lub czekoladowych łezek (chocolate chips)
200g mieszanki dowolnych orzechów (u mnie włoskie, migdały oraz ziemne)
200ml słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie:

Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym i przestudzonym masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż dno prostokątnej formy o wymiarach około 10 x 36cm lub kwadratowej o boku 20cm (możesz je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, by ułatwić wyjęcie krajanki).

Ciasteczkowy spód posyp około 2/3 czekolady (100g), po czym rozłóż na wierzchu orzechy i pozostałą czekoladę. Na koniec równomiernie polej całość mlekiem skondensowanym.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż wierzch się zarumieni, a mleko skondensowane będzie lekko bulgotać.

Wyjmij i pozostaw w formie na około 15 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź całkowicie. Pokrój w prostokąty lub kwadraty.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤