Tunele śliwkowe - proste i szybkie ciasto

Przepis


Składniki:
ciasto
8 żółtek
4 białka
80 g mąki uniwersalnej
20 g maki ziemniaczanej
100 g cukry
szczypta soli

masa
250 g sera mascarpone
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy

300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia.

W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤