Tarta jabłkowa z migdałami i miodem

Przepis


Nadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:)
Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.

Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
125 g miękkiego masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżeczka octu winnego
20 ml zimnej wody

farsz
6 jabłek
70 g migdałów
5 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę.

Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤