CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI

Przepis


Składniki:

Na ciasteczkowy spód:
100g herbatników (ja miałam belvita)
70 g rozpuszczonego masła
Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki.

Czekoladowa pianka:
400 g jogurtu greckiego
150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół)
300 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
+ ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji)
+ słoik wiśni drążonych

Wykonanie:



Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę oraz cześć startej czekolady i odsączone wiśnie. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin do lodówki w celu stężenia.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤