Warstwowy sernik malinowy

Przepis


Składniki
300g twarogu sernikowego z wiaderka
2 paczki herbatników 120g
60g masła
700g malin
250ml śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
4 łyżki żelatyny
1 galaretka malinowa
110g cukru
1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę z spodem do lodówki. Rozpuścić galaretkę z 400ml gorącej wody i odstawić do stężenia, użyjemy ją na końcu jak zacznie tężeć.

spod

2. Rozrobić 2 łyżki żelatyny w odrobinie gorącej wody. Z całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem wsadzić ciasto do lodówki.

pierwsz warstwa

3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej wody. Odważyć 500g malin, pozostałe dodamy całe do ciasta. Odważone maliny zblendować ,a następnie przetrzeć przez sitko ,tak aby został sam sok bez pestek. Do soku dodać letnią żelatynę, pozostały cukier i ubitą śmietanę. Zmiksować całość na wolnych obrotach. Jak ser już stężał na cieście wylewamy mus ,a na górę układamy maliny. Wsadzamy ponownie do lodówki

druga warstwa

4. Gdy galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na ciasto ,tak aby maliny zachowały swoje miejsce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki ,aż stężeje galaretka.Sernik na zimno przechowuj w lodówce. Smacznego
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤