rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Przepis


0,5 kg mąki pszennej
250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
4 żółtka
0,5 szklanki ciepłego mleka
60 gramów drożdży
4 kopiaste łyżki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 słoiczek marmolady lub dżemu
cukier puder do posypania
szczypta soli

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".
Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).

Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.
Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.



Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.

Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1,5 godziny.





Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).

Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤