Wiśniowiec śmietanowy

Przepis


Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki ( z małą górką) mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cukru z wanilią
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
¼ szklanki wody mineralnej o smaku wiśniowym
lub 1/3 szklanki wody + sok z 1/3 cytryny + cukier do smaku
masa wiśniowa:
200 gramów śmietanki kremówki 30%
400 gramów wiśni
6 kopiastych łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wody
masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wody
na wierzch:
2 galaretki wiśniowe
350 gramów wiśni

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 – 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.

Masa wiśniowa.
Wiśnie wydrylować, zagotować w rondlu bez dodatku wody, gotować około 2 – 3 minut, następnie przetrzeć przez sitko ( mnie po przetarciu zostało około 180 ml soku).
Żelatynę rozprowadzić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować, wlać sok, wymieszać dokładnie.
2 łyżki masy dodać do żelatyny, wlać całość do miski z kremem i zmiksować na najwyższych obrotach, wstawić do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (moment ten można rozpoznać w ten sposób, że będzie spływać z łyżki dużymi porcjami). Kiedy masa osiągnie tą konsystencję, rozprowadzić ją na nasączonym biszkopcie, wstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Masa śmietanowa.
Żelatynę rozprowadzić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Masę śmietanową można bezpośrednio zaraz po wymieszaniu z żelatyną wylać na masę wiśniową.

Obie galaretki rozprowadzić w 0,8 litra wody, schłodzić, wstawić do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.
Na wierzchu ciasta poukładać wydrylowane i odsączone z soku owoce, zalać tężejąca galaretką, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤