SEZAMKI

Przepis


Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.
Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków
to tylko 200 kcal.
Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.

Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.
Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno sezamowe.
Sezam jest znany i ceniony na całym świecie.
Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodu
potrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami.




Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.
Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego.
Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.
Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.




Składniki:

200 g ziaren sezamu
200 g cukru
2 łyżki wody
1 łyżka płynnego miodu




Ziarna sezamu wsypałam na patelnię.



Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.
Odstawiłam żeby przestygł.




Do garnka wsypałam cukier.



Wlałam wodę.



Mieszałam




do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.



Do karmelu wlałam miód.



Wymieszałam.




Wsypałam uprażone ziarna sezamu.



Wymieszałam aż składniki się połączyły.



Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.
Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.
Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.
Grubość sezamek zależy od Was.



Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.



Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.



Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.



Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤