Red Velvet Cake

Przepis


SKŁADNIKI:

ciasto:
125 g masła w temp. pokojowej
250 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 łyżki kakao
50 ml czerwony barwnik spożywczy/ 1 łyżeczka płaska w proszku
400 g mąki pszennej (2 1/2 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki/jogurt naturalny
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka sody

krem:
125 g miękkiego masła
400 g naturalnego serka kanapkowego
300 g cukru pudru/ polecam dać połowę.
250 g mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Do misy przełożyć masło oraz cukier, ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz jajko, wymieszać na wolnych obrotach, dodać kolejne jajko i ponownie wymieszać. Dodać kakao, i barwnik spożywczy – u mnie w proszku.
W osobnej misce połączyć składniki suche, mąkę, proszek oraz sól. stopniowo na przemian z maślanką – u mnie jogurtem – dodawać do misy. Mieszać na najwolniejszych obrotach. W osobnej miseczce połączyć sodę i ocet. Zacznie się pienić więc szybko przekładamy do misy i mieszamy. Ciasto powinno się piec w 2 osobnych tortownicach, ja upiekłam jedno i przekroiłam na 2 blaty. Górkę , która wyrosła ścięłam i zostawiłam do przyozdobienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 20 minut (2 ciasta) lub 45 minut (1 ciasto) lub do suchego patyczka.
W tym czasie przygotować krem. Masło ubić na puch, dodać serek kanapkowy oraz mascarpone. Wymieszać dokładnie aby nie pozostały grudki. Następnie partiami dodawać cukier puder, ubić na gładko. W oryginalnym przepisie jest 300 g cukru pudru ale jak dla mnie do troszkę za słodkie. Krem wstawić do lodówki aby troszkę się scalił.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce. Jeśli wyrosła górka, ściąć ją, przełożyć do malaksera i zmielić. Przedzielić ciasto na 2 równe blaty. Ułożyć na paterze, wyłożyć sporą ok 1 cm warstwę kremu, przykryć blatem i ponownie krem. Boki również obłożyć kremem. Z wierzchu posypać zmielonym ciastem, dodatkowo można udekorować czereśniami lub truskawkami. Ciasto dobrze schłodzić. Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤