Tarta z truskawkami

Przepis


Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- ½ szklanki cukru

- 15 dag masła

- jajko

- skórka otarta z jednej cytryny

- szczypta soli



Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Wykładamy na blachę, wyklejając ściśle jej boki. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy surową fasolę lub ryż. Tarte pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z obciążnikami i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Upieczony spód studzimy.




Nadzienie:

- 3 szklanki mleka

- 30 dag cukru

- 3 żółtka

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki mąki pszennej

- 20 dag masła

- dwie łyżki dżemu truskawkowego



Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałą część mleka mieszamy z cukrem, żółtkami i mąką. Tak powstałą mieszankę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.

Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową nakładamy na upieczony spód posmarowany wcześniej dżemem.

Ponadto:

- 50 dag świeżych truskawek

- galaretka truskawkowa

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie budyniowej. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejąca galaretką zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤