"Tort Pavlova", czyli bezy przekładane bitą śmietaną z truskawkami

Przepis


Na bezę:
- 7 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Na krem:
- 3 śmietany kremówki 36 %
- cukier puder
- 0,5 kg truskawek drobno pokrojonych

Dodatkowo:
+ 0,5 kg truskawek w całości

Beza:
1. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rysujemy dwa okręgi około 20 cm średnicy. Piekarnik rozgrzewamy do 180º C.
2. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
3. Masę bezową dzielimy i wykładamy na zaznaczone na papierze okręgi. Wyrównujemy łyżką boki ku górze.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140º C i pieczemy przez 75 - 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka.
5. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem:
1. Kremówki ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną masę.
2. Dodajemy drobno pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Bezy przekładamy kremem. Wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤