Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
14 g suchych drożdży*
375 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
3 jabłka

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołeczek, wsypujemy suche drożdże, cukier, wlewamy letnie mleko i jajko. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konstytucji (bardzo gęstego jogurtu). Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie.

Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka.

Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony.

Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Można odgrzewać w piekarniku jak również mrozić.

* lub 40 g świeżych drożdży (mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, rozkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną letniego mleka- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h)
@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤