Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

Przepis


Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru.
Składniki:
600g kefiru
2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 śliwek
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤