Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przepis


Składniki
mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 80 g
masło 100 g
jajka 3
jogurt naturalny 280 g
rabarbar 200 g
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki jak masło, jajka, i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C, formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, usunąć włókna i końce, pokroić w kawałki 0,5-1 cm. Masło utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę. Zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym jajku, na końcu jogurt naturalny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy, miksując. Ciasto wyłożyć do formy, rabarbar ułożyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 170 C, 45 minut ( najlepiej do suchego patyczka) Wystudzone ciasto prószyć cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤